Morgen verschijnen wij met een leuk stukje in het Contact:

 

afbeelding_opbouw_peardeknuppels

Door Luuk Stam

HENGELO – Carnaval staat weer voor de deur en dat zal ook dit jaar in Hengelo niet onopgemerkt voorbijgaan. Café De Zwaan – de residentie van De Peardeknuppels – is inmiddels volledig in het kenmerkende geel gehuld. De carnavalsvereniging maakt zich op voor drie dagen feest in Knollendarp.

Onder leiding van Prins Dennis de eerste zal het carnaval hier op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 februari volledig losbarsten. Drie dagen lang is de grote tent achter café De Zwaan het kloppend hart van dit alles. Het vertrouwde feestterrein is dit jaar iets uitgebreid. "We hebben een toiletunit aan de voorkant en er zijn meerdere eetstandjes", geeft Rowan Stapelbroek van De Peardeknuppels aan. "Het wordt dus iets meer een festivalterrein."

Het programma begint hier op vrijdagmiddag met het kindercarnaval. 's Avonds volgen optredens van de band Fragment en DJ Mental Theo. Op zaterdagmiddag is er de kroegentocht, gevolgd door de zaterdagavond met DJ Bacchie en Die Supertolle Schlager Schwestern. Zondagmiddag is er de inmiddels traditionele optocht waarna het feest zich voortzet in de tent met Hengelo Draait Door. De afsluiting is in handen van DJ Tony Star tijdens Swansation White in het café.

Voordat de aftrap zal plaatsvinden, steken de leden van De Peardeknuppels de handen flink uit de mouwen. "We zijn er het hele jaar mee bezig, maar in de weken voorafgaand aan het carnaval komen we echt elke avond bij elkaar", vertelt Stapelbroek. "Het is best veel werk, maar het is mooi als je al die mensen de tent weer ziet binnenkomen. Het klinkt cliché, maar daar doe je het wel allemaal voor."

De vrijdagmiddag in Knollendarp is gereserveerd voor de basisschoolkinderen. "Alle scholen zijn daarvoor uitgenodigd", vertelt Stapelbroek. "Vorig jaar stond de tent helemaal vol. Het is leuk om met de kinderen het weekend af te trappen. Voor ons is het natuurlijk ook een soort van zaadjes planten. Als het goed is, zien we die kinderen over een aantal jaren terug."

Net als het kindercarnaval is ook de optocht de laatste jaren gegroeid. Voor de vierde keer in het bestaan van De Peardeknuppels zal er op zondagmiddag een bonte stoet door de straten van Hengelo trekken. Het levert steeds meer deelnemers én steeds meer toeschouwers op. "Het eerste jaar waren wij het vooral zelf", vertelt Stapelbroek. "De één verkleed als raket en de ander als Super Mario. Vorig jaar hadden we al een hele stoet. Dan zie je dat ook jongeren in het dorp het oppakken en mee gaan doen. Dat was mooi om te zien."

Passe-partouts voor het Hengelose carnavalsweekend kosten 20 euro en zijn in de voorverkoop te verkrijgen via de website depeardeknuppels.nl, bij tankstation BP en bij de Smikkelcorner in Hengelo. Dagkaarten zijn alleen aan de deur te koop. Hengelo Draait Door op zondagmiddag is gratis toegankelijk.